Instagram

@nutribulletpolska
 Oficjalna polska strona NutriBullet - urządzenie, które przywraca witalność i energię! 🍌🍓🍹

5 pomysłów na zdrowe przekąski 0
5 pomysłów na zdrowe przekąski

Szukasz inspiracji, by włączyć do swojego menu więcej owoców i warzyw? Odkryj nasze przepisy na zdrowe chipsy i frytki, a także lekkie dipy do surowych, chrupiących warzyw. Zdradzimy ci też nasz sekretny patent na idealnie pokrojone składniki!

Domowe chipsy warzywne

Chipsy mogą być zdrową i pełnowartościową przekąską pod warunkiem, że przygotujesz je z naturalnych składników w zaciszu własnej kuchni. Z jakich produktów zrobić zdrowe chipsy? Do przyrządzenia tej łatwej i szybkiej przekąski posłużą ci buraki, bataty, seler, pietruszka, cukinia czy seler. Takie smakołyki to fantastyczna opcja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Podczas oglądania ulubionego serialu, spotkania z przyjaciółmi czy w czasie pracy – sprawdzą się zawsze wtedy, gdy masz ochotę na małe co nieco.  Dodatkowy plus: domowe chipsy możesz urozmaicać, dodając do nich lekkie dipy i sosy.

Jak przygotować domowe chipsy warzywne?

  1. Warzywa pokrój w plastry przy pomocy wielofunkcyjnej krajalnicy Nicer Dicer Quick. Zdecyduj, jaka grubość najbardziej ci odpowiada.
  2. Poszatkowane jarzyny wrzuć do miski i wymieszaj z odrobiną oliwy.
  3. Rozłóż warzywne talarki na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  4. Posyp je solą i ulubionymi ziołami.

Piecz przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza. Możesz włączyć funkcję termoobiegu.Chipsy warzywne przepis

Chrupiące warzywa z dipem oliwkowym

Nie wszystkie surowe warzywa mają swój konkretny smak. Aby nadać im więcej wyrazu – a tym samym chętniej po nie sięgać – warto łączyć je z lekkimi dipami dodającymi im charakteru. Lubisz kuchnię śródziemnomorską? W takim razie dip oliwkowy ma dużą szansę, żeby wpisać się w twój gust. Jakie warzywa do niego pasują? Na przykład świeży ogórek lub seler naciowy. Przygotujesz je w kilka chwil przy użyciu wielofunkcyjnej krajalnicy Nicer Dicer Quick. Wystarczy, że pokroisz je w słupki, a później zanurzysz w aromatycznym dipie.

Składniki dipu:

  • Oliwki (około pół szklanki)
  • Oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • świeża bazylia
  • ząbek czosnku
  • jogurt grecki lub naturalny (2 łyżki)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zblenduj w NutriBullet i podawaj z talerzem surowych warzyw.

Beztłuszczowe frytki z domowym ketchupem

Frytki z ketchupem nie kojarzą ci się ze zdrowym jedzeniem? Wcale nie musi tak być. Wystarczy, że przygotujesz ich zdrową odsłonę dzięki funkcjonalnym urządzeniom. Sam ketchup w domowej wersji smakuje zupełnie inaczej niż ten sklepowy, pełen substancji konserwujących. Nie oznacza to jednak, że samodzielnie przechowanego sosu pomidorowego nie możesz przechowywać na później. Zacznijmy jednak od początku. Jak zrobić domowy ketchup?

Składniki:

  • 1 kg sparzonych, obranych ze skóry pomidorów
  • niewielka cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ocet winny (2 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Sparzone pomidory przekrój na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne tak, by pozostał jedynie miąższ.
  2. Rozdrobnione pomidory umieść w garnku, dodaj pokrojony czosnek i cebulę, a następnie przyprawy.
  3. Gotuj przez 10-15 minut.
  4. Zblenduj ketchup przy pomocy dowolnego ekstraktora NutriBullet.
  5. Gotuj przez około pół godziny do chwili, aż będzie wystarczająco gęsty.

Taki ketchup możesz przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Jeśli chcesz przedłużyć jego trwałość, przelej go do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć, a następnie włóż do lodówki.

Jak zrobić zdrowe frytki?

Pora na bazę dania, czyli frytki. Możesz przygotować je z ziemniaków lub innych warzyw – marchewki, pietruszki czy selera korzeniowego. Jak sprawić, by były idealnie równo pokrojone bez spędzenia długiego czasu w kuchni? Wystarczy, że użyjesz wielofunkcyjnej krajalnicy Nicer Dicer Quick, dzięki której w kilku prostych ruchach zyskasz estetyczne słupki lub paski. Następnie umieść je w wielofunkcyjnej frytownicy Air Fryer Delimano, w której w kilka chwil przyrządzisz frytki bez dodatku tłuszczu.

Surowe warzywa z hummusem

Uwielbiasz smak hummusu? W takim razie wykorzystaj jego smak jako trick motywujący do sięgania po świeże warzywa. Pastę z ciecierzycy najczęściej jadasz na chlebie lub z krakersami? W takim razie zamień zbożowe dodatki na zdrowe, surowe warzywa pokrojone w słupki. Wykorzystaj wielofunkcyjną krajalnicę Nicer Dicer Quick i przygotuj różne kolorowe warzywa, jakie akurat masz w domu. Może to być marchew, pietruszka, ogórek (świeży lub małosolny) czy cukinia (można jeść ją na surowo!). Przy pomocy krajalnicy pokrój warzywa w paski lub słupki o grubości, jaką lubisz najbardziej. Następnie ułóż kolorowe składniki na półmisku, na którym postawisz też miseczkę z hummusem. Takie danie sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi, w czasie domowych seansów z planszówkami czy podczas dnia pracy zdalnej. Dodatkowy plus: w ten sposób przygotowane warzywa możesz zabrać też ze sobą -  przełóż je do pojemnika, a oddzielnie zapakuj hummus.

Jako dodatek do chrupiących, pełnych witamin warzyw możesz wykorzystać pastę ze sklepu lub przygotować domowy hummus. Jak to zrobić? To naprawdę proste!

Składniki:

Ugotowana ciecierzyca (2 szklanki)

Sos sezamowy (około pół szklanki) lub pasta tahini (około 1/3 szklanki)

Sok z połówki cytryny

Ząbek czosnku

Sól

Oliwa z oliwek (1 łyżka)

Świeża pietruszka lub kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Zblenduj wszystkie składniki w ekstraktorze NutriBullet.

Przełóż do niewielkiego naczynia i posyp posiekanymi ziołami.Warzywa z dipem

Chrupiące owocowe plastry ze słodko-pikantnym dipem

Przepadasz za słodkościami i chcesz podarować je sobie w zdrowej wersji? W takim razie odkryj potencjał owocowych chipsów, które możesz zanurzać w słodkim dipie z nieoczekiwaną, lekko ostrą nutą. Aby przygotować tę przekąskę, wykorzystaj owoce, które akurat masz w domu. Mogą to być na przykład jabłka, gruszki czy banany. Pokrój je w cienkie plastry przy pomocy wielofunkcyjnej krajalnicy Nicer Dicer Quick. Następnie podpiecz owoce w piekarniku jak w przepisie na warzywne chipsy. Możesz użyć też suszarki do żywności. Upieczone lub wysuszone owoce podawaj z aromatycznym czekoladowym sosem. Przygotujesz go z wykorzystaniem kilku łatwo dostępnych składników.

Składniki sosu:

Pół tabliczki gorzkiej czekolady

Łyżeczka masła

Kilka łyżek mleka

Odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Podziel czekoladę na mniejsze części i rozpuść ją w kąpieli wodnej wraz z masłem i łyżką mleka.
  2. Stopniowo dodawaj mleko i mieszaj do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl