Instagram

@nutribulletpolska
 Oficjalna polska strona NutriBullet - urządzenie, które przywraca witalność i energię! 🍌🍓🍹

Co jeść zimą? Dieta zimowa, która wesprze Twoją odporność 2
Co jeść zimą? Dieta zimowa, która wesprze Twoją odporność

Co jeść zimą? To pytanie zadaje sobie wiele osób, którym zależy na prawidłowym sposobie odżywiania. Dieta zimowa wcale nie musi być nudna i opierać się tylko na przetworach ze słoików. Sprawdzamy, co warto włączyć do jadłospisu. Jak jeść, by wspierać naszą odporność, która jest ważna szczególnie teraz, gdy za oknem szaleją wirusy, pandemia nie odpuszcza, a temperatura spada poniżej zera?

Planując dietę na zimę, warto pamiętać o: sezonowości produktów, czynnikach, które budują naszą odporność oraz co pozwoli rozgrzać się nawet przy tak niskich temperaturach. Zebraliśmy dla Ciebie garść najważniejszych informacji oraz kilka przepisów: na danie jednogarnkowe, rozgrzewającą zupę, burger z buraka i NutriBlast, który pobudzi Twoją naturalną barierę ochronną do działania.

Para w kuchni gotuje zimowe przepisy

Po pierwsze: sprawdź, na co jest sezon i włączaj te produkty do diety zimowej

Sezonowe składniki w zimę? Przecież to niemożliwe! Nic w tym okresie nie rośnie, wszystkie świeże warzywa i owoce pojawiają się dopiero na wiosnę. Teraz jedynie można gotować rozgrzewające zupy z mrożonek – to mit! Dieta zimowa także może być bogata w pełnowartościowe i świeże produkty.

Jakie warzywa i owoce kupować, gdy za oknem pada śnieg? Na pewno nie takie, które kojarzą Ci się z ciepłem i słońcem. Sezon na pomidory czy ogórki będzie dopiero latem. Truskawki i maliny, które spotkasz teraz w sklepie przebywają naprawdę daleką drogę, by tam dotrzeć. Co to oznacza dla Ciebie? Dodatkowe konserwanty, a one na pewno nie powinny być częścią Twojego posiłku. Dieta zimowa może być bogata za to w inne składniki, które znajdziesz poniżej.

Buraki

Prawdziwe źródło zdrowia ukryte w czerwonej bulwie. Jeśli zastanawiasz się, co jeść na wzmocnienie organizmu – koniecznie zapisz na liście zakupów buraki. Sam ich kolor to zasługa barwnika (betalainy), który wspiera odporność. Pomaga on oczyszczać i odkwaszać organizm.

Sok z buraków jest naturalnym sposobem na radzenie sobie z anemią – posiada dużą zawartość żelaza, o uzupełnienie którego szczególnie powinni zadbać weganie i wegetarianie. Buraki pomagają wzmocnić układ krwionośny i produkcję czerwonych krwinek. Kwas foliowy, w który obfitują, jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju ciąży.

Marchewka

Pamiętaj, że jest nie tylko ta pomarańczowa, ale także fioletowa czy żółta. Marchewka w diecie zimowej to równie ważne warzywo co burak. Uniwersalność sprawia, że możesz wykorzystać ją na wiele sposobów: do rozgrzewającej zupy, dania jednogarnkowego , surówki, a nawet ciasta!

Marchewka jest źródłem wielu mikro- i makroelementów w tym np. wapnia, magnezu, potasu czy witaminy C. Znana jest głównie z wysokiej zawartości beta-karotenu, który to jest odpowiedzialny za produkcję witaminy A w organizmie. Wzmacnia wzrok, odporność i pozwala utrzymać letnią opaleniznę. To także przeciwutleniacz – zapobiega chorobom nowotworowym. Marchewka? Niezbędna w zimowej diecie!

Zachować zdrowy, letni wygląd skóry przez całą zimę! Zerknij do naszego artykułu.


Poza marchewką z popularnej włoszczyzny warto sięgnąć także po pietruszkę czy seler – źródła błonnika, antyoksydantów i minerałów.

 Co jeść zimą: sezonowe warzywa

Warzywa kapustne

Tutaj pełna dowolność! Nie lubisz brukselki? To nie problem! Choć to wielka szkoda, bo jest ona bogata w witaminę A, B, C i E. Zamiast niej możesz wykorzystać kapustę białą lub czerwoną. Te odmiany pomogą również uzupełnić braki witamin i składników mineralnych, takich jak: potas, wapń czy żelazo. Zawarty błonnik poprawia pracę układu pokarmowego.

Zimowe przepisy mogą zawierać także warzywa w wersji kiszonej. Nie każdy wie, że kiszonki są równie zdrowe i dobrze jest mieć je w swoim jadłospisie. Wysoka zawartość kultur bakterii kwasu mlekowego poprawia pracę jelit i hamuje stany zapalne.

💡 Warto wiedzieć: Nie daj się zmylić nazwie. Kultury bakterii kwasu mlekowego nie znajdują się tylko w nabiale. Znacznie więcej jest ich np. w kapuście kiszonej.

Czosnek i cebula

Traktujemy je często jak przyprawy. Warto pamiętać o nich szczególnie o tej porze roku. Dieta zimowa bogata w cebulę i czosnek to sposób na zminimalizowanie ryzyka przeziębień i chorób sezonowych. Obydwie te rośliny wpływają pozytywnie na naszą odporność i działają przeciwbakteryjnie. Czosnek jest jednym z najsilniejszych antybiotyków pochodzących z natury. Świetnie sprawdzą się do rozgrzewających zup.

Ziemniaki

Dalej kojarzą Ci się tylko ze schabowym? Błąd! Ziemniaki przez swoją popularność w kuchni polskiej często tracą w naszych oczach, a jednak mają znacznie więcej do zaoferowania. Są bogatym źródłem potasu, a także witaminy C. O ich uniwersalności nie trzeba nawet wspominać.


Chcesz dowiedzieć się więcej na temat sezonowości produktów?
Sprawdź kalendarz sezonowości


Dieta zimowa a owoce

Zimą nie możemy liczyć na świeże truskawki, maliny czy jagody. Warto jednak jeść większe ilości owoców, z których Polska słynie na całym świecie – jabłek. Są bogate w wiele składników odżywczych i witamin. Najlepiej spożywać je na surowo wraz ze skórką. Z jabłek produkuje się także ocet, który skutecznie wspiera dietę.

Kolejnym owocem, po który warto sięgnąć zimą, jest gruszka. Te owoce są równie popularne w naszych ogrodach co jabłka. Poza witaminami oferują składniki mineralne, takie jak: jod, potas, fosfor czy magnez.

Owoce czarnego bzu nie są aż tak popularne w naszych kuchniach, a jednak teraz szczególnie powinny zagościć na dobre. Niewiele osób wie, ale mają one nawet 2x więcej witaminy C niż cytrusy. Jest ona szczególnie ważna jesienią i zimą, ponieważ odpowiada za uszczelnianie naczyń krwionośnych, a tym samym za podniesienie odporności.

 Danie jednogarnkowe z zimowych warzyw

Po drugie: zadbaj o rozgrzanie

Latem zależy nam na ochłodzie, zimą na rozgrzaniu. Dieta zimowa powinna obfitować w składniki zapewniające to. Organizm, który nie jest odpowiednio odżywiany będzie szybciej się wychładzał, nawet pomimo wielowarstwowych ubrań chroniących przed chłodem.

Co sprawia, że zupa jest rozgrzewająca? Nie tylko jej temperatura, ale smak i składniki. Dietetycy zalecają, aby przepisy na zimę owocowały w smaki gorzkie, ostre i słone. Mózg pod ich wpływem przekazuje informację do naszego ciała, aby magazynować ciepło wewnątrz. Ich całkowitym przeciwieństwem są cytrusy – powodują one ochłodzenie organizmu, dlatego tak chętnie pijemy np. lemoniadę latem.

Nie bój się przypraw w rozgrzewającej zupie!

Sposób doprawienia ma znaczenie! Do meksykańskiej zupy rozgrzewającej dodaj więcej ostrych papryczek. Wśród Twoich zimowych przyprawach powinien znaleźć się także imbir. Ma podobne właściwości, co wcześniej wspomniana cebula i czosnek. Pomaga przy leczeniu przeziębienia czy grypy.

Szukasz sposobu na doprawienie słodkiego śniadania lub deseru? Wykorzystaj cynamon! To kolejna przyprawa, której nie może zabraknąć w zimowej diecie. Stosowano go już od starożytności, a wiedza na temat jego potencjału leczniczego towarzyszy nam po dziś dzień! Przeprowadzone badania dowiodły, że wpływa on pozytywnie na problemy z cukrzycą, układem naczyniowym, a nawet na choroby nowotworowe!

Wypróbuj te zimowe przepisy!

Poniżej znajdziesz nasze propozycje na zimowe przepisy. Wśród nich znajdziesz danie jednogarnkowe z soczewicy, które przygotujesz w multicookerze czy rozgrzewającą zupę z dodatkiem kokosa i curry. Wszystkie są równie pyszne i zdrowe oraz wzbogacą Twoją zimową 

Zimowe przepisy: wegańskie burgery z buraka

O zaletach buraka pisaliśmy wyżej. Przygotowane burgery możesz wykorzystać do stworzenia klasycznych przekąsek w formie amerykańskiej kanapki lub zaserwować np. z dodatkiem frytek z batatów i sałatką.

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy z puszki, odsączonej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 małe, ugotowane buraki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pieprz kolorowy, świeżomielony
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Składniki umieść w kielichu NutriBullet i miksuj do czasu połączenia. Czas blendowania uzależnij od stopnia gładkości burgera, jaką chcesz uzyskać.
  3. Z gotowej masy uformuj burgery. Odstaw je na ok. 30 minut do lodówki.
  4. Burgery możesz smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju – ok. 5 minut na każdą ze stron. Jeżeli chcesz przygotować je zdrowiej, skorzystaj z urządzenia smażącego na gorącym powietrzu np. Air Fryer Pro.

Wegański burger z buraka

Danie jednogarnkowe z soczewicą i tuńczykiem

Witamina D to jeden z elementów, którego Twój organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Wytwarzamy ją, gdy przebywamy na słońcu. Niestety jesienią i zimą jest naturalnych promieni jest zdecydowanie mniej. Pandemia, która nam towarzyszy już ponad rok sprawiła, że jeszcze mniej przebywamy na świeżym powietrzu. Dlatego tym bardziej warto wiedzieć, iż witaminę D możemy pozyskiwać także z jedzenia np. ryb. Tuńczyk z ciecierzycą to idealne danie jednogarnkowe na zimę.

Składniki:

  • 300 g świeżego tuńczyka
  • 500 g ciecierzycy w puszce
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • pietruszka
  • mąka
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Rybę pokrój w kostkę, a następnie posól i obtocz w mące.
  2. Do Multicookera 18w1 Delimano wlej oliwę z oliwek i dołóż rybę. Wybierz program „Fry” i smaż przez 5 minut.
  3. Pokrój cebulę w piórka. Wyjmij rybę i dodaj przecier pomidorowy oraz cebulę. Całość gotuj przez 10 minut używając tego samego programu.
  4. Dodaj ponownie rybę, ciecierzycę i orzeszki piniowe. Całość dokładnie wymieszaj. Multicooker ustaw na program „Soup” i gotuj przez 15 minut.
  5. 2 minuty przed końcem gotowania dopraw sosem, który przygotujesz na bazie pozostałych składników – wystarczy je wymieszać wraz z odrobiną oliwy z oliwek.

 

Więcej na temat witaminy D w diecie przeczytasz z: Zdrowa dieta a witamina D - jak wzmocnić osłabiony organizm? 

Rozgrzewająca zupa z mlekiem kokosowym i curry

Nic lepiej nie pomoże rozgrzać organizmu po spacerze niż talerz pysznej i parującej zupy. Wypróbuj tą z dodatkiem kokosa i curry, która przeniesie Cię do krainy azjatyckich smaków.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia dynia piżmowa
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 szklanki bulionu
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 ½ łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w piórka. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj cebulę. Podsmażaj ją przez około 5-7 minut aż zmięknie/zeszkli się. Dodaj rozdrobniony czosnek i gotuj przez kolejne 3 minuty.
  2. Marchewkę pokrój w plastry, dynię w kostkę i dodaj do garnka razem z pozostałymi przyprawami. Pozostaw całość pod przykryciem ok. 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu, by składniki nie przywarły.
  3. Zmniejsz ogień. Wymieszaj bulion z mlekiem kokosowym i dolej całość do garnka. Dopraw sokiem z cytryny. Jeżeli będzie zbyt kwaśne, rozgrzewającą zupę możesz dosłodzić cukrem lub łyżką masła orzechowego. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez ok. 5 minut.
  4. Zupę pozostaw do ostygnięcia, a następnie przelej do kielicha NutriBullet i blenduj, aż uzyskasz gładką konsystencji.
  5. Rozgrzewającą zupę podawaj na gorąco z dodatkiem ziaren słonecznika, mlekiem kokosowym i olejem słonecznikowym.

 Rozgrzewająca zupa z dyni

Gruszkowy NutriBlast wspierający odporność

Rozgrzewające dania nie są jedynymi, które warto spożywać zimą. Pamiętaj także o świeżych i pysznych NutriBlastach, które stanowią świetne uzupełnienie diety. Poniżej wspomagające odporność smoothie gruszkowe.

Składniki:

  • 1 gruszka
  • 2 szklanki owoców dzikiej róży
  • kilka goździków
  • skórka pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Gruszkę obierz ze skórki, wytnij część nasienną i pokrój w drobniejsze kawałki.
  2. Wszystkie składniki dodaj do kielicha NutriBullet.
  3. Blenduj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.

Więcej przepisów na NutriBlasty wspierające organizm znajdziesz w artykule: Koktajle na wzmocnienie odporności

Komentarze do wpisu (2)

1 lutego 2021

Dziękuję za informację o stronie. Kupiłam latem Nutrii Bullet z akcesoriami i kilka dni temu Multicooker i parowanice do prasowanania ale jeszcze nie próbowałam. W Multicookerze udgotowałam tylko kapuśniak,zarzutkę. Boję się tego urządzenia, nie mam przepisów,nie wiem co ile można gotować, przerywać..Nie wiem czy sobie poradzę? Do Nutribuleta też nie ma przepisów co można robić poza koktajlami? Blefuje buraki na jarzynkę zamiast ścierać,ziemniaki na placki ziemniaczane. Brakuje mi pomysłów i boję się eksperymentować dlatego jeżeli macie przepisy do tych urządzeń to bardzo proszę o przysłanie. Bardzo dziękuję. ADMINISTRATOR: Przepisy do Multicooker można pobrać ze strony z produktem , zapraszamy http://links.delimano.pl/c/19883416. Zachęcamy do śledzenia naszego NutriBloga http://bit.ly/2IJX5KH, znajdzie tam Pani wiele ciekawych przepisów do NutriBullet. Pozdrawiamy ;-)

27 lutego 2021

U nas kiszoneczki i jogurty to podstawa ;-) Jak dzieciaki były mniejsze i nie gustowały jeszcze w kapuście to dostawały, za radą pediatry, multilac baby, po to żeby właśnie uzupełnić florę bakteryjną (oboje rodzeni przez cesarkę, więc nie było to bez znaczenia).

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl