Instagram

@nutribulletpolska
 Oficjalna polska strona NutriBullet - urządzenie, które przywraca witalność i energię! 🍌🍓🍹

Jak przyrządzać dynię? 5 sprawdzonych przepisów 0
Jak przyrządzać dynię? 5 sprawdzonych przepisów

Chcesz wprowadzić do swojego jadłospisu więcej dań z tym warzywem? Przedstawiamy proste przepisy z dyni na dania słodkie, wytrawne, a nawet na kawę spice latte. Wszystkie wykonasz w kilku krokach z wykorzystaniem ekstraktora składników odżywczych NutriBullet.

Coraz krótsze dni, chłód i deszcz – wielu osobom właśnie z tym kojarzy się jesień. Smakosze czekają jednak na tę porę roku z prostego powodu: to sezon na dynię. To wyjątkowe warzywo daje naprawdę dużo możliwości wykorzystanie w kuchni. Od rozgrzewających zup, przez chrupiące wegańskie kotlety, aż po jedną z ulubionych kawowych wariacji w jesiennym wydaniu. Dynia to fantastyczny składnik różnych potraw. Sprawdzi się zarówno jako wyrazista baza dania, jak i neutralny dodatek.

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia to prawdziwe bogactwo witamin, których organizm potrzebuje w szczególności w infekcyjnym okresie jesienno-zimowym. Zawiera ona witaminę A, E oraz witaminy z grupy B. Pozytywnie oddziałują one na wzrok, regenerację komórek i zwalczanie wolnych rodników. Dodatkowo dynia obfituje w składniki mineralne takie jak fosfor, wapń, żelazo czy magnez.


 🎃 Czy wiesz, że...?

100 g dyni zawiera niemal tyle samo potasu co 100 g pomidorów


Jeśli sięgniesz po odmianę o pomarańczowym miąższu, możesz liczyć też na sporą dawkę beta-karotenu, który dba o piękny odcień skóry. Chcesz dowiedzieć się więcej, jak przedłużyć efekt letniej opalenizny dzięki diecie? Przeczytaj nasz artykuł na ten temat.

Zastanawiasz się, jak przyrządzać dynię i zacząć wykorzystywać jej potencjał w diecie swojej i swoich bliskich? Oto proste przepisy z dyni, które dla Ciebie przetestowaliśmy!

Dyniowy hummus

Podobnie jak w klasycznym przepisie, również tym razem bazą hummusu jest ciecierzyca. Namocz ją na noc w wodzie, ugotuj i wykorzystaj do przyrządzenia tej uniwersalnej pasty. W jesiennym okresie możesz wzbogacić smak hummusu, dodając do niego pieczoną dynię rozdrobnioną na purée. Jak zrobić hummus z dyniowym akcentem? Sprawdź!

Hummus z dyni

Składniki

  • ugotowana ciecierzyca (ok. 2 szklanek)
  • pasta tahini (kilka łyżek, według uznania)
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki wody
  • oliwa z oliwek (kilka łyżek)
  • rozdrobniona pieczona dynia (ok. pół szklanki)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ugotowaną ciecierzycę odcedź i ostudź.
  2. Połącz wszystkie składniki na gładką masę przy pomocy dowolnego ekstraktora NutriBullet.
  3. Konsystencję możesz modyfikować, stopniowo dodając wodę, by hummus był bardziej kremowy.

Dyniowe pesto

Pesto to prawdziwa esencja smaku. Zwykle kojarzy się jednak z zielonymi ziołami, które w tradycyjnej wersji stanowią jego bazę. Wcale nie musi jednak tak być. Aromatyczne pesto przygotujesz także na bazie dyni. Możesz zmodyfikować również pozostałe dodatki, na przykład wybierając sezonowe, świeże orzechy włoskie zamiast orzeszków piniowych. Jak zrobić jesienne pesto, które wykorzystasz na przykład jako dodatek do makaronu? To naprawdę łatwe!

Składniki

  • dynia (połowa małego owocu)
  • pół szklanki orzechów (np. włoskich)
  • oliwa z oliwek (kilka łyżek)
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Upiecz dynię tak, by była miękka.
  2. Umieść w NutriBullet orzechy i uruchom urządzenie na kilka sekund, by uzyskać konsystencję proszku.
  3. Dodaj upieczoną dynię, czosnek, oliwę i przyprawy.
  4. Składniki połącz w ekstraktorze na gładką masę.
  5. Dyniowe pesto dodawaj do potraw takich jak spaghetti, risotto czy jako dodatek do mięsa lub ryb.

Kotlety z dyni

Lubisz wegetariańskie kotlety? Poznaj ich nową wersję w jesiennej odsłonie. Tym razem zamiast soczewicy czy ciecierzycy jako bazę potraktuj dynię. Masę na aromatyczne kotlety w kilka chwil przygotujesz z NutriBullet. Ten przepis na bezmięsne kotlety z dyni jest szybki i nie wymaga wymyślnych składników. Gotowe kotleciki wykorzystasz jako część obiadowego dania lub pysznego, wegańskiego burgera.

Składniki

  • dynia
  • ząbek czosnku
  • świeży imbir
  • sól
  • pieprz
  • sos pomidorowy lub ketchup (1 łyżka)
  • ugotowana kasza jaglana (3 łyżki)
  • 2 łyżki mąki
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Obierz i wydrąż dynię.
  2. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach około 3 szklanek.
  3. Umieść dynię w ekstraktorze NutriBullet i dodaj przyprawy. Połącz składniki (masa nie musi być w pełni jednolita).
  4. Przełóż masę do miski, dodaj kaszę i mąkę. Wymieszaj.
  5. Formuj kotleciki i układaj na patelni na rozgrzanym oleju.
  6. Kotlety z dyni smaż kilka minut z jednej i drugiej strony.

Dyniowe latte

Gorąca kawa o korzennym aromacie i dyniowej nucie to dla Ciebie prawdziwy synonim jesieni? Teraz nie musisz wychodzić do sieciowej kawiarni, by cieszyć się jej smakiem. Kultową pumpkin spice latte przygotujesz także w zaciszu własnej kuchni, a efekt pozytywnie Cię zaskoczy. Sekretem smaku tej wyjątkowej kawy jest korzenny syrop na bazie dyni. Ilość dodatku dopasuj do swoich preferencji. Smak przypominający ten z kawiarni uzyskasz, dodając do kawy około 2 łyżek syropu.

Składniki

  • dyniowe purée
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • pół łyżeczki zmielonego cynamonu
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 6 łyżek mleka

Przygotowanie

  1. Upiecz dynię do miękkości i umieść w NutriBullet. Zmiksuj na gładką masę.
  2. Do garnka wlej pół szklanki wody i dodaj przyprawy. Zagotuj, by uwolniły swój aromat.
  3. Odstaw, by syrop lekko ostygł.
  4. Dodaj mleko i purée z dyni i podgrzej wszystkie składniki.
  5. Jeśli konsystencja nie jest jednolita, możesz ponownie zmiksować syrop w NutriBullet.
  6. Dodaj syrop do zaparzonej kawy.

Dyniowe muffiny

Warzywa szturmem podbiły świat deserów, który dawno przestał być zarezerwowany jedynie dla słodkich, soczystych owoców. Fasolowe czy marchewkowe ciasto to jedne z najpopularniejszych opcji, jednak w okresie jesiennym do deserowego repertuaru warto włączyć także dynię. Ciekawym rozwiązaniem są muffiny na bazie dyni, w których znajdziesz też wiele innych zdrowych składników!

Składniki

  • dynia
  • szklanka mąki
  • kilka łyżek wiórków kokosowych
  • mleko (klasyczne lub roślinne)
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie

  1. Dynię zetrzyj na tarce tak, by uzyskać około 2 szklanek wiórków. Następnie umieść ją w NutriBullet i zmiksuj na gładką masę.
  2. Przełóż dynię do miski i wymieszaj z mąką, mlekiem, rodzynkami, wiórkami kokosowymi oraz miodem.
  3. Przygotuj foremki do muffinów i nałóż do nich ciasto.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około pół godziny.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl