Instagram

@nutribulletpolska
 Oficjalna polska strona NutriBullet - urządzenie, które przywraca witalność i energię! 🍌🍓🍹

Jak zrobić domowy dżem? 5 pomysłów na jesienne przetwory 0
Jak zrobić domowy dżem? 5 pomysłów na jesienne przetwory

Domowe przetwory zyskują na popularności. Powody są co najmniej trzy: są pyszne, zdrowe i bez dodatku konserwantów. Chcesz zaskoczyć bliskich powidłami z sezonowych jesiennych owoców?  Poznaj 5 przepisów na domowy dżem, które przypomną ci smak lata w długie zimowe wieczory.

Jak zrobić dżem? 6 praktycznych porad

Domowe powidła i dżemy zrobisz dużo łatwiej, niż ci się wydaje. Na tego rodzaju przetwory nie potrzebujesz wielu składników. Po przygotowaniu owoców dżem robi się sam – wystarczy jedynie trochę czasu na wolnym ogniu. Warto jednak poznać kilka tricków na to, jak ułatwić sobie przyrządzanie owocowych przysmaków na zimę.

  1. Do przelewania dżemu do słoików używaj niewielkiej chochli. Pomocny może być też specjalny lejek o szerszym zakończeniu.
  2. Pamiętaj, by nie wlewać przetworów do pełna – pozostaw w słoiku co najmniej centymetr przestrzeni.
  3. Oczyść brzegi słoika od zewnątrz.
  4. Podczas wlewania przetworów do słoików może okazać się pomocna bawełniana ściereczka, przez którą przytrzymasz gorące szkło.
  5. Tuż po umieszczeniu powideł w słoiku, szczelnie go zakręć i postaw do góry dnem.
  6. Aby uzyskać idealnie gładką konsystencję dżemu, użyj dowolnego ekstraktora NutriBullet.

Znasz już podstawowe zasady w teorii. Czas więc na praktykę. Oto proste przepisy na dżemy z sezonowych produktów, dzięki którym smak lata pozostanie z tobą na długo.

Jak zrobić dżem - tricki

Jak zrobić dżem z dyni?

Dynia to jeden z synonimów jesieni. Występuje w wielu odmianach, a bogactwo jej wartości odżywczych może pozytywnie cię zaskoczyć.  Warto ją jeść ze względu na dużą ilość błonnika, który wspomaga trawienie. Co ciekawe, dynia zawiera substancje działające korzystnie w walce z cukrzycą typu drugiego. W przypadku odmian w odcieniach żółtych i pomarańczowych dynia ma też dużo beta-karotenu, a ten przyczynia się do zachowania pięknego, złocistego odcienia skóry nawet wówczas, gdy długie, słoneczne dni odchodzą już w zapomnienie.  Dynia to fantastyczny składnik wielu dań – od aksamitnej zupy-krem, przez faszerowane przysmaki pieczone w piekarniku, po jesienne przetwory takie jak marynaty lub aromatyczne dżemy. Dodatkowo wpisuje się w podejście zero wasteoprócz miąższu warto wykorzystać pestki obfitujące między innymi w witaminę A, E, C i K. Masz ochotę wprowadzić do swojego jadłospisu więcej potraw z dyni? Na dobry początek zachowaj jej cenne właściwości, przygotowując domowe przetwory. Jednym z najlepszych sposobów na zatrzymanie dobroczynnych wartości odżywczych jest dżem z dni. Jak go zrobić? To naprawdę łatwe!

Jak zrobić dżem z dyni

Przepis na dżem z dyni

Aby przygotować domowy dżem z dyni, potrzebujesz jedynie kilku składników. Nieoczekiwany, świeży posmak nadaje mu świeżo wyciśnięty sok z cytrusów.

Składniki:

  • dynia (około 1 kg),
  • sok z 2 pomarańczy,
  • sok z cytryny,
  • cukier,
  • żelfix.

Przygotowanie

  1. Dynię obierz ze skóry, usuń miękki miąższ oraz pestki.
  2. Pokrój w kostkę twardy miąższ i umieść w garnku.
  3. Wlej kilka łyżek wody i gotuj dynię tak długo, aż będzie miękka.
  4. Miękką dynię zblenduj przy pomocy ekstraktora Nutribullet.
  5. Dodaj sok z cytrusów, saszetkę żelfiksu i zagotuj.
  6. Wsyp cukier i wymieszaj.
  7. Po kilku minutach przełóż dżem dyniowy do słoików.

Jak zrobić dżem morelowy?

Morele to prawdziwa skarbnica cennych składników. Warto jeść je w postaci świeżej, suszonej lub w formie dżemów. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na zawartość błonnika wspomagającego pracę układu pokarmowego. Powinny po nie sięgać osoby, które chcą zadbać o prawidłowe funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Co więcej, morele zawierają dużo potasu, który wpływa na odpowiednią pracę mięśni. Te aromatyczne owoce polecane są także osobom zmagającym się z chorobami serca i nadciśnieniem tętniczym.  Dodatkowo znajdziesz w nich sporą dawkę magnezu. Gdy możesz, sięgaj po świeże owoce, jednak warto korzystać z potencjału moreli także po sezonie, na przykład przyrządzając przetwory. Zastanawiasz się, jak zrobić domowy dżem morelowy bez konserwantów? To naprawdę proste. Wypróbuj nasz przepis, do którego potrzebujesz jedynie świeżych owoców, cukru i soku z cytryny. Ciekawostka: ten ostatnio podkreśla smak moreli i nadaje smakołykowi głęboki, słodko-kwaśny smak oraz nasycony kolor.

Przepis na domowy dżem morelowy

Składniki:

  • morele (ok. 1 kg),
  • szklanka cukru,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny.

Przygotowanie

  1. Umyj owoce. Przekrój każdą morelę na pół i usuń pestkę.
  2. Włóż morele do garnka.
  3. Polej je sokiem z cytryny i dosyp cukier.
  4. Gotuj na średnim ogniu.
  5. Gdy całość się zagotuje, zmniejsz moc palnika.
  6. Dżem co jakiś czas zamieszaj.
  7. Po około 2 godzinach owoce naturalnie się rozpadną. Jeśli zależy ci na idealnej, jedwabistej konsystencji, użyj NutriBullet do zmiksowania ich na gładką masę.
  8. Przełóż dżem do słoików.

Przepisy na domowy dżem

Jak zrobić domowy dżem śliwkowy?

Powidła śliwkowe to jedne z najbardziej popularnych jesiennych przetworów. Kojarzą się jednak z długim czasem spędzanym w kuchni. Masz ochotę na ich lżejszą wersję, której przygotowanie jest znacznie szybsze? W takim razie wypróbuj nasz przepis na domowy dżem śliwkowy. To świetna opcja dla osób, które cenią zdrowe jedzenie i unikają konserwantów. Dlaczego? Do jego wykonania wykorzystasz jedynie 3 składniki: śliwki, cukier i sok z cytryny.

Przepis na dżem śliwkowy

Składniki:

  • śliwki (ok. 1 kg),
  • 500 g cukru,
  • 50 ml soku z cytryny.

Przygotowanie

  1. Umyj śliwki i usuń pestki.
  2. Owoce zblenduj na gładką masę przy pomocy ekstraktora NutriBullet.
  3. Przełóż śliwki do garnka, dodaj cukier i sok z cytryny.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Pamiętaj, by często mieszać dżem.
  5. Przełóż dżem śliwkowy do słoików i mocno je zakręć.
  6. Ustaw słoiki do góry dnem.Domowy dżem śliwkowy

Jak zrobić dżem gruszkowy?

Faworytka, Komisówka, Konferencja, a może Generał Leclerc? Pod tymi nazwami kryją się odmiany gruszek. Jest ich jednak znacznie więcej! Ten soczysty, jesienny owoc o oszałamiającym aromacie jest bogaty w składniki sprzyjające zdrowiu i pięknej skórze. Naukowcy dowiedli, że miąższ gruszki zawiera substancje zapobiegające udarowi i obniżające ciśnienie krwi. Te smaczne owoce poprawiają również trawienie. Już dawno obalono bowiem mit dotyczący ich ciężkostrawności. Oprócz jedzenia na surowo warto zatrzymać ich smak w samodzielnie przygotowywanych przetworach.  Znakomitym przykładem jest dżem gruszkowy, którego wyrafinowana słodycz zachwyci ciebie i twoich bliskich!

Przepis na dżem gruszkowy

Składniki:

  • dojrzałe gruszki (ok. 1,5 kg),
  • 250 g cukru,
  • 1 cytryna,
  • świeży imbir.

Przygotowanie

  1. Przygotuj cytrynę: sparz ją, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  2. Startą skórkę wraz z sokiem umieść w garnku.
  3. Umyj i obierz gruszki. Pokrój je na niewielkie kawałki i wrzuć do garnka.
  4. Dodaj cukier i starty imbir (około łyżeczkę).
  5. Gotuj dżem do chwili, aż będzie miał odpowiednią konsystencję.
  6. Zdejmij z kuchenki. Poczekaj, aż lekko ostygnie i zmiksuj go przy pomocy NutriBullet na gładką masę.
  7. Zagotuj dżem.
  8. Przełóż do słoików.

Jak zrobić dżem aroniowy?

Aronia to owoc, który zasługuje na miano superfood. Jest polecany osobom z nadciśnieniem i z podwyższonym cholesterolem. Zawiera też sporo antocyjanów, które pomagają opóźnić proces starzenia, a także zapobiegają nowotworom. Co ważne, jest sprzymierzeńcem osób, które chcą spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Aronia na odchudzanie jest bowiem polecana przez dietetyków i lekarzy.

💡 Jeśli chcesz poznać inne naturalne sposoby sprzyjające dbaniu o smukłą sylwetkę, przeczytaj nasz artykuł na ten temat.

Oprócz dobroczynnego wpływu na ciało korzystnie działa także na umysł – zmniejsza napięcie i stres. Na surowo ma cierpki smak, więc najlepiej spożywać ją w formie przetworów, na przykład soków czy dżemów. Jak zrobić dżem z aronii? Sprawdź nasz przepis!

Przepis na dżem aroniowy

Składniki:

  • aronia (ok. 1 kg),
  • jabłka (ok. 0,5 kg),
  • cukier (ok. 750 g),
  • cynamon.

Przygotowanie

  1. Aronię umyj i rozdrobnij, używając NutriBullet.
  2. Dodaj cukier i starty cynamon.
  3. Całość zagotuj i zdejmij z palnika.
  4. Obierz jabłka i pokrój je na drobne kawałki. Przełóż do rondelka, dodaj łyżkę wody i duś na małym ogniu.
  5. Ponownie zagotuj aronię, dodaj jabłka i gotuj przez około pół godziny.
  6. Przełóż do słoików.

Masz swoje sposoby na zatrzymanie smaku lata w domowych przetworach? Podziel się z nami w komentarzu!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl