Instagram

@nutribulletpolska
 Oficjalna polska strona NutriBullet - urządzenie, które przywraca witalność i energię! 🍌🍓🍹

Jak zrobić mleko owsiane? Poznaj 6 przepisów na mleko wegańskie! 0
Jak zrobić mleko owsiane? Poznaj 6 przepisów na mleko wegańskie!

Szukasz produktów bez laktozy? A może przechodzisz na dietę wegańską i potrzebujesz zamienników codziennych składników? Sprawdź, jak zrobić mleko owsiane, migdałowe oraz 4 inne przepisy! Odkryj, co oferują Ci napoje roślinne i dlaczego warto zrobić je samodzielnie w domu!

Co to jest mleko roślinne?

To napój przygotowywany na bazie naturalnych składników, które swoim kolorem i konsystencją przypominają mleko krowie czy kozie. Jest niezwykle popularny jako alternatywa dla osób, które np. nie mogą spożywać nabiału. Mleko wegańskie występuje w wielu wersjach, które możesz przygotować w domu np. z nerkowców, migdałów, konopi czy ryżu.

Czy mleko roślinne jest zdrowe?

Tak! Do jego produkcji wykorzystasz różne składniki, a każdy z nich jest bogaty w inne wartości odżywcze. Możesz je dobrać nie tylko pod kątem smaku, ale zawartości mikro- oraz makroelementów, w które chcesz wzbogacić swoją dietę. Od rodzajów rośliny zależy także kaloryczność przygotowywanego mleka.

Mleko roślinne do kawy

Mleko roślinne = mleko bez laktozy i dla wegan

Nietolerancja laktozy jest coraz częstszy problemem i dotyczy wielu dorosłych. Nieprzyjemne dolegliwości, które występują po spożyciu mleka krowiego, można w bardzo prosty sposób wyeliminować - wystarczy znaleźć odpowiedni zamiennik roślinny. Jaki? To zależy od Ciebie! Lubisz migdały? Mleko migdałowe będzie dla Ciebie idealne! Uwielbiasz płatki śniadaniowe z dodatkiem kokosa? Spróbuj naszego przepisu na mleko kokosowe.

Mleko roślinne jest wyborem numer 1 dla osób na diecie wegańskiej. Jest ona coraz popularniejsza na całym świecie. Jak pewnie wiesz, weganizm wyklucza składniki pochodzenia zwierzęcego. Nie musisz jednak rezygnować z ulubionych przepisów. Napój owsiany lub z migdałów to świetne rozwiązanie dla smakoszy kawy z pianką – wystarczy, że zamienisz klasyczne mleko na jego roślinny odpowiednik.

Zastanawiasz się, gdzie kupić mleko migdałowe? My mamy lepsze rozwiązaniezrób je w swojej kuchni! Poniżej znajdziesz aż 6 przepisów. Przeczytaj i dowiedz się, jak zrobić mleko owsiane czy z migdałów w swoim domu. To znacznie prostsze, niż myślisz, a do tego możesz uniknąć niezdrowych dodatków, które zawierają sklepowe produkty (np. gum czy konserwantów).

Mleko bez laktozy = mleko roślinne

Jak zrobić mleko roślinne?

Potrzebujesz jedynie wybranego składnika np. ryżu, wiórków kokosowych, soi czy banana, wody i blendera kielichowego, dzięki któremu uzyskasz odpowiednią konsystencję. Z NutriBullet możesz zrobić mleko wegańskie jeszcze szybciej!

Mleko sojowe

To chyba najpopularniejszy odpowiednik produktów z laktozą w wegańskim świecie. Od lat gości na półkach sklepowych i jest chętnie wybierane przez konsumentów. Jego neutralny smak świetnie sprawdza się zarówno przy słonych, jak i słodkich przepisach. Jeśli szukasz bogatej w białko alternatywy dla mleka krowiego, wybierz sojowe – zawiera do 6 gramów na każdy kubek. Dodatkowo lekarze zauważyli pozytywny wpływ na ochronę serca.

Jak zrobić mleko sojowe? Nie ukrywajmy, wymaga ono więcej pracy niż inne mleka roślinne. Jednak nie zrażaj się na starcie!

Składniki:

🔹 ½ szklanki ziaren soi

🔹 4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna soi dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Przesyp do miski i zalej około 2½ szklankami wody. Pozostaw na noc.
  2. Namoczoną soję ponownie przepłucz i dodaj do kielicha blendera NutriBullet. Zalej ziarno 4 szklankami wody. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Użyj gazy lub innej tkaniny o równie gęstym splocie, aby przecedzić przygotowaną masę. Odciśnięte mleko wlej do garnka.
  4. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut – mieszaj często, by uniknąć przypalenia.

Schłodzony napój możesz przechowywać w lodówce nawet przez 4 dni!

Nie tylko mleko wegańskie możesz przygotować w NutriBullet rekomendowanym przez Delimano. Sprawdź, dlaczego NutriBullet warto mieć go w domu.


Mleko owsiane – bez glutenu, bez problemu!

Owies jest często wykorzystywany przez dietetyków. To zasługa jego bogatych wartości odżywczych: lekkostrawnego białka, dużej zawartości błonnika, witaminy B i E, wapnia oraz magnezu. Możesz z niego zrobić zarówno popularną owsiankę na śniadanie, jak i maseczkę na cerę. Równie chętnie wybierane przez wegan oraz osoby z nietolerancją laktozy jest mleko owsiane. Dodatkowo napój owsiany może być pity przez osoby uczulone na gluten – owies to zboże bezglutenowe!

Jak zrobić mleko z płatków owsianych? Sprawdź!

Składniki:

🔹 ½ szklanki płatków owsianych (gluten-free)

🔹 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Umieść płatki w misce i zalej je wodą. Mocz je przez całą noc (min. przez 4 godziny). Po upłynięciu czasu odcedź zawartość miski.
  2. Dodaj płatki oraz wodę do blendera i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Odcedź powstały napój owsiany przez gazę.

Gotowy możesz przechowywać w lodówce – nie dłużej niż 7 dni.

Jak zrobić mleko owsiane? Przepis na napój owsiany

Mleko migdałowe

Migdały to jedne z cenniejszych orzechów dostępnych na rynku. Są pyszne, chrupkie i pełne aromatu. Zawierają dużo magnezu i potasu, które pomagają kontrolować ciśnienie krwi. Znajdziesz w nich także witaminę E oraz zdrowe tłuszcze. Napój przyrządzony z orzechów ma do 50% więcej wapnia niż mleko krowie. Jak zrobić mleko migdałowe? Sprawdź poniższy przepis!

Składniki:

🔹 1 szklanka migdałów

🔹 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Umieść orzechy w misce z wodą i pozostaw na 4 godziny (max. 6h).
  2. Odcedź i opłucz migdały.
  3. Dodaj migdały oraz wodę do kielicha NutriBullet i blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Odcedź powstały napój przez gazę. Pozostałą pastę możesz wykorzystać np. do pieczenia.

Gotowe mleko przechowuj w lodówce maksymalnie przez 3 dni.

Mleko kokosowe

Kokos jest orzechem, który oferuje więcej niż możesz się spodziewać! Pomaga w walce z wirusami i bakteriami – idealny do wzbogacenia diety na odporność. Mleko kokosowe możesz przygotować w zaledwie kilka chwil. Świetnie sprawdzi się jako roślinny zamiennik do smoothie. Jego egzotyczny posmak będzie najlepiej komponował się z tropikalnymi owocami.

Składniki:

🔹 ½ szklanki wiórków kokosowych

🔹 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Dodaj wiórki kokosowe oraz wodę do kielicha NutriBullet i blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Przelej gotowy napój do butelki lub szczelnie zamykanego słoika.

Mleko kokosowe może być przechowywane w lodówce, jednak nie dłużej niż przez 7 dni.

Mleko migdałowe - jak zrobić mleko migdałowe?

Mleko z orzechów nerkowca

W kolejnym przepisie na mleko roślinne wykorzystasz nerkowce. Ich słodki smak świetnie pasuje do przyrządzania napojów. Te orzechy są źródłem magnezu, potasu, fosforu i witaminy B6. Zawarte w nich tłuszcze, pomimo swojej kaloryczności, są dobre dla Twojego organizmu. Niski indeks glikemiczny sprawia, że mogą być spożywane przez diabetyków. Dodatkowo wpływają pozytywnie na pracę układu krwionośnego. 

Składniki:

🔹1 szklanka nerkowców

🔹 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Umieść orzechy w misce i zalej je wodą. Mocz przez całą noc (min. 4 godziny).
  2. Odcedź zawartość miski.
  3. Dodaj nerkowce oraz wodę do blendera NutriBullet i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Opcjonalnie: jeśli mleko wydaje Ci się za gęste, odcedź je przez gazę.
  5. Przelej gotowy napój do butelki lub szczelnie zamykanego słoika.

Mleko z orzechów nerkowca może być przechowywane w lodówce – nie dłużej niż przez 7 dni.

Mleko ryżowe

Jest świetną alternatywą dla osób lubiących piec i gotować, ale chcących pozostać przy mleku roślinnym. Ma ono neutralny smak, dzięki czemu pasuje do wielu przepisów. Mleko ryżowe jest bardzo proste w przygotowaniu - nawet początkujący kucharze poradzą sobie z tym przepisem!

Składniki:

🔹 ½ szklanki brązowego ryżu

🔹 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj wg. zaleceń producenta i pozostaw do wystygnięcia.
  2. Dodaj ryż oraz wodę do blendera kielichowego i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Przelej do butelki lub szczelnie zamykanego słoika.

Mleko ryżowe może być przechowywane w lodówce – nie dłużej niż przez 7 dni.

Jak zrobić mleko roślinne? Mleko ryżowe

Chwyć za blender i zrób swoje mleko roślinne!

Jak widzisz przygotowanie mleka wegańskiego nie wymaga dużej ilości pracy. Wystarczą zaledwie dwa składniki, by zrobić je we własnej kuchni. Pamiętaj, żeby wybierać produkty wysokiej klasy – od nich zależy jakość gotowego produktu. Masz ochotę na więcej słodyczy? Do wybranego przepisu dodaj miód, wanilię lub cukier. 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl