Instagram

@nutribulletpolska
 Oficjalna polska strona NutriBullet - urządzenie, które przywraca witalność i energię! 🍌🍓🍹

Czy masło orzechowe jest zdrowe? 0
Dlaczego masło orzechowe jest zdrowe?

Szukasz odrobinę słodyczy, która nie „pójdzie w boczki”? Masło orzechowe jest świetnym wyborem! Orzechy? Przecież są wysokokaloryczne i tłuste! Takie myślenie to błąd, a mitów na temat masła jest wiele. Domowe oferuje znacznie więcej dobrego, niż się spodziewasz. Sprawdź, jak je zrobić samodzielnie i poznaj, z czym jeść masło orzechowe.

Z tego artykułu dowiesz się:

➜ Czy masło orzechowe jest zdrowe?

➜ Jaki blender zrobi masło orzechowe?

➜ Jak zrobić masło orzechowe?

➜ Z czym jeść masło orzechowe?

Orzechy to fantastyczny dodatek do diety. Oferują wiele wartościowych składników, choć przez długi czas panował mit o ich zgubnym działaniu w przypadku osób na diecie. Są kaloryczne – to fakt, ale ich szereg zalet oraz rodzaj zawartych tłuszczy dają znacznie więcej zalet niż wad. Masło orzechowe to jeden z popularniejszych sposobów przetwarzania tych małych smakołyków i to właśnie jemu, przyjrzymy się z bliska.

Masło orzechowe jest szczególnie popularne w USA. W polskich domach jest ono znacznie rzadziej spotykane, choć każdy z nas zna jego smak. Z czym jeść masło orzechowe poza tym? Najczęściej sięgamy po nie, jako dodatek do kanapki i traktujemy jak dżem czy powidła. Jednak oferuje ono znacznie więcej! Stanowi świetny dodatek do NutriBlastów, podstawę ciastek, ciast, krówek czy owsianki.

Przepis na śniadanie z masłem orzechowym, znajdziesz poniżej. ⬇️

Z czym jeść masło orzechowe?

Dlaczego masło orzechowe jest zdrowe?

Bo orzechy są zdrowe! To najprostsza i najdokładniejsza odpowiedź. Słodka pasta to jedna z prostszych i mniej przetworzonych form. Zachowuje wszystkie cenne składniki odżywcze produktów, które wchodzą w jej skład. Przygotowanie domowej wersji zajmuje zaledwie kilka chwil, a jedyne czego potrzebujesz to główny składnik, oleisty dodatek i blender, który zrobi masło orzechowe.

Masło orzechowe to skarbnica naturalnego białka. Uzupełnianie go jest szczególnie ważne dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Najwięcej posiadają go orzechy ziemne (arachidowe), które są najczęściej wykorzystywane do produkcji pasty – 100 g daje aż 26 g białka! Jeśli chcesz, by Twoje masło orzechowe było w nie bogate, możesz wykorzystać także migdały, nerkowce lub pistacje.

Co jednak z zawartymi tłuszczami? Wysoka kaloryczność nie sprzyja diecie – to fakt, jednak nie w przypadku masła orzechowego. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe w odpowiednich dawkach wpływają pozytywnie na organizm. Pomagają one obniżyć poziom złego cholesterolu i wspierają układ krwionośny.

🥜 Warto pamiętać, że orzechy ziemne wyróżniają się jedną z niższych zawartości tłuszczy. Najwięcej jest ich w orzechach makadamia, brazylijskich i kokosie.

Kolejną zaletą pasty jest zawartość witaminy E. Rozpuszcza się ona w tłuszczach, dzięki czemu przyjmowana w postaci orzechów jest dobrze przyswajalna przez organizm. Stanowi naturalny przeciwutleniacz, co pozwala na powstrzymanie działania wolnych rodników odpowiadających za starzenie się skóry, nowotwory czy choroby układu krążenia.

Dodatkowo orzechy bogate są w błonnik, który zapewnia uczucie sytości oraz wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit. Dodając łyżkę masła orzechowego do NutriBlastu, stanie się on jeszcze bardziej pożywny i zapewni Ci więcej energii na np. cały poranek. Nie masz ochoty podjadać, a tym samy zjadasz mniej.

 Jak zrobić masło orzechowe?

Blender, który zrobi masło orzechowe

Nie każde urządzenie nadaje się do przygotowania słodkiej pasty. Nie jest ważna jedynie ilość watów, ale i rodzaj ostrzy. Blender, który zrobi masło orzechowe, powinien mieć dedykowane ostrza do mielenia. NutriBullet oferuje Ci takie rozwiązanie. Znajdziesz je np. w modelu NutriBullet 600 XXL lub  możesz je zamówić oddzielnie jako akcesorium. Z nim bez trudu zamienisz twarde orzechy włoskie w gładki dodatek.

Więcej informacji na temat modeli NutriBullet przeczytasz w rankingu blenderów.

 

Jak zrobić masło orzechowe?

To bardzo proste! Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić masło orzechowe – śpieszymy z odpowiedzią. Możesz zrobić różne wersje, nie tylko klasyczne z odmiany arachidowej. Równie pyszne będzie masło z orzechów laskowych, włoskich czy migdałów. Każde z nich będzie miało charakterystyczny smak wybranych składników. Możesz zrobić je w wersji uproszczonej – jak z pierwszego przepisu lub zaszaleć z dodatkowymi smakami.

Przepis na 2-składnikowe masło orzechowe

Podstawowe masło orzechowe przygotujesz z zaledwie dwóch składników. Jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak, możesz wykorzystać solone orzeszki lub dodać szczyptę soli.

Składniki:

  • 2 szklanki orzechów ziemnych, prażonych niesolonych
  • ¼ szklanki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Włóż wszystkie składniki do kielicha NutriBullet. Zakręć go, wykorzystując ostrze do mielenia.
  2. Blenduj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.

Przepis na masło z orzechów włoskich

Orzechy włoskie często pojawiają się w naszych domach. Są bogate w kwasy Omega-3, które najczęściej kojarzone są z rybami. Wspomagają one prace mózgu, co sprawia, że szczególnie uczniowie, studenci i osoby pracujące umysłowo powinny zadbać o ich zawartość w diecie. Witamina B1 i B6 ukryta w nich wpływa pozytywnie na układ nerwowy, odpornościowy oraz pomaga minimalizować stres. Jak zrobić masło orzechowe z orzechów włoskich? Sprawdź poniżej. 

Składniki:

  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Włóż wszystkie składniki do kielicha NutriBullet. Zakręć go, wykorzystując ostrze do mielenia.
  2. Blenduj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.

 Jak zrobić masło orzechowe z orzechów włoskich

Przepisy z masłem orzechowym

Śniadanie z masłem orzechowym to pyszny start dnia. Ciasteczka z jego dodatkiem będą idealną propozycją na szybki i prosty deser, gdy mają odwiedzić Cię goście. Wśród przepisów z masłem orzechowym znajdziesz także oczywiście pyszne NutriBlasty! Mamy dla Ciebie trzy różne propozycje: bardziej owocowe oraz coś na słodko. Przetestuj każdy z nich. 

Śniadanie z masłem orzechowym: nocna owsianka

To jeden z pyszniejszych sposobów na śniadanie. Przygotować ją należy wcześniej, dzięki czemu nie tracisz czasu o poranku.  Możesz zabrać ją do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Owsianka z masłem orzechowym jest pełnowartościowa, pyszna i zapewni energię na cały ranek.

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki mleka migdałowego
  • ½ banana
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Płatki, mleko i masło orzechowe dodaj do zakręcanego, szczelnego słoika. Pozostaw trochę miejsca na dodatki. Dokładnie wymieszaj, zakręć i pozostaw na noc w lodówce.
  2. Banana pokrój w plastry i dodaj do wcześniej przygotowanej owsianki, posyp migdałami.

Owsiankę możesz przygotowywać na wiele sposobów z różnymi dodatkami. Masz swoje ulubione dodatki? Daj nam znać w komentarzu! 

Owsianka z masłem orzechowym

Egzotyczny kokos z masłem orzechowym

Świetny przepis na śniadanie w stylu NutriBullet. Sprawdzi się szczególnie, gdy za oknem mróz i śnieg. Egzotyczny smak mango i kokosa przeniesie Cię w ciepłe krańce świata bez wychodzenia z domu. 

  • 1 gruszka
  • 1 mango
  • Pół szklanki wody kokosowej
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. Włóż wszystkie składniki do kielicha NutriBullet.
  2. Blenduj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.

💡 Porada: Ilość wody możesz regulować wg uznania. Jeśli wolisz bardziej płynne koktajle, dolej do linii MAX. Wolisz gęstsze? Dodaj tylko trochę na dnie.

Słodki NutriBlast z masłem orzechowym i bananem

Nie wszystkie smoothie muszą być na bazie szpinaku czy jarmużu. Czasem możesz pozwolić sobie na odrobinę rozpusty i postawić na słodszą, choć równie zdrową wersję. Mleko migdałowe sprawia, że jest to świetny przepis także dla wegan i wegetarian, a dodatkowo podkreśla orzechową nutę. 

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka syropu kokosowego
  • 2 łyżeczki płatków owsianych

Sposób przygotowania:

  1. Włóż wszystkie składniki do kielicha NutriBullet.
  2. Blenduj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.

 Smoothie z masłem orzechowym i bananem

Malinowo-orzechowy NutriBlast

Maliny i orzechy tworzą spójne połączenie. Kwaskowatość owoców perfekcyjnie dopełnia słodki smak masła na zasadzie kontrastów. Zimą możesz zastąpić świeże maliny mrożonymi. 

  • ½ szklanki malin (mogą być mrożone)
  • 1 jabłko
  • 1/3 szklanki mango
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • woda do poziomu MAX

Sposób przygotowania:

  1. Włóż wszystkie składniki do kielicha NutriBullet.
  2. Blenduj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl