Instagram

@nutribulletpolska
 Oficjalna polska strona NutriBullet - urządzenie, które przywraca witalność i energię! 🍌🍓🍹

Zdrowe grillowanie w domu – czemu nie! Przepisy na grilla 0
Zdrowe grillowanie w domu – czemu nie! Przepisy na grilla

Sezon na grilla już w pełni. Niestety, obecna sytuacja sprawia, że musimy sobie często odmówić spotkania z najbliższymi. Pomimo to nie trzeba rezygnować ze smaku grillowanych warzyw czy mięsa. Sprawdź nasze szybkie przepisy na grilla. Dowiedz się, czy można robić grilla na balkonie w bloku oraz co kryje się pod hasłem: "zdrowe przekąski".

Koronawirus skutecznie pokrzyżował plany na majówkę czy wiosenne spotkania. To nie znaczy jednak, że musimy rezygnować z każdej przyjemności. Wiele z nich jesteśmy w stanie zorganizować sobie w zaciszu domu czy mieszkania. Ale czy można robić grilla na balkonie w bloku? Tak! Mieszkając na osiedlu, możesz zapewnić sobie pyszny smak znanych potraw. Jedyne czego potrzebujesz – oczywiście, poza składnikami – to grill elektryczny.

Dania z grilla kojarzą nam się często z ciężkostrawnymi i tłustymi potrawami np. kiełbasą. Jednak nie musisz ograniczać się tylko do kilku rodzajów mięsa wrzucony na ruszt. Z naszego artykułu dowiesz się, jak przygotować zdrowe dania z grilla, a także poznasz 3 sprytne przepisy na pyszne przekąski.

Dlaczego grill elektryczny jest lepszym rozwiązaniem?

Grill elektryczny może nie da Ci tyle frajdy, co duży amerykański sprzęt, ale na pewno jest bardziej praktyczny oraz oferuje znacznie więcej możliwości zastosowania. Używając go na balkonie czy w ogródku, nie narazisz się na mandat spowodowany dymem czy zagrożeniem pożaru. Nie potrzebujesz brykietu oraz rozpałki -  wystarczy gniazdko i prąd.

Proces przygotowania urządzenia jest nie tylko szybszy, ale i dokładniejszy.  Większość urządzeń posiada dedykowane pokrętło, którym optymalnie dobierzesz odpowiednią temperaturę elektryczny grill Perla Delimano np. posiada regulację w zakresie od 80°C do 200°C. Twój szaszłyk może być przyrządzony dokładnie tak, jak lubisz – bez ryzyka zbyt szybkiego spalenia!

Bez tłuszczu, bez problemu!

Jeśli wciąż masz wątpliwości, czy grillowanie w domu ma sens, mamy dla Ciebie najważniejszy argument – brak tłuszczu. Nie musisz gotować mięsa czy warzyw na parze, by pozostały one zdrowe, smaczne i bez zbędnych dodatków. Dedykowana powierzchnia zastosowana na płytach grilla elektrycznych pozwala uniknąć przypalenia. Część z urządzeń posiada także tackę, do której odprowadzany jest tłuszcz wytapiający się w trakcie podgrzewania.

Grill elektryczny

Zasady zdrowych przekąsek na grilla

Grillowanie w domu może być prawdziwą frajdą. Sprawdź poniższe zasady – z nimi potrawy przygotowane przez Ciebie będą znacznie zdrowsze i smaczniejsze.

Grillowane warzywa – nie zapominaj o nich

Nie tylko mięso świetnie sprawdza się podczas grillowania w domu. Warzywa, szczególnie świeże, do których mamy dostęp wiosną, latem i jesienią, warto wykorzystać podczas przygotowywania pomysłów na naszą ucztę. Jeśli jednak wolisz postawić na mięso, możesz dodać warzywa w postaci np. salsy – przepis na jedną z nich znajdziesz poniżej!

Jakie grillowane warzywa będą smaczne?

  • Burak
  • Cukinia
  • Kukurydza
  • Kalafior
  • Marchewka
  • Papryka
  • Szparagi
  • Ziemniaki (również bataty)

Stosuj domowe marynaty i zioła

Mięsa, ryby czy warzywa same w sobie nie posiadają pełni smaku. By wzmocnić i wzbogacić nasze potrawy, warto dodać do nich zioła i przyprawy. Majeranek, kminek, rozmaryn czy zwykły pieprz nie tylko poprawią jakość jedzenia, ale i wspomogą nasz układ trawienny.

Pamiętaj, by wybierać naturalne, a nie gotowe mieszanki. Możesz samodzielnie stworzyć pyszne przyprawy. Tutaj z pomocą przyjdzie Ci blender kielichowy, który rozdrobni i połączy składniki. Jeśli dodasz do całości oliwę z oliwek, uzyskasz smaczną marynatę.

Grillowane przekąski z chudszego mięsa

Zamiast klasycznej karkówki, wybierz drób lub ryby. Kurczak czy indyk świetnie sprawdzą się w roli składnika szaszłyka lub jako samodzielne danie. Zawierają nie tylko mniej szkodliwych tłuszczy, są bardziej dietetyczne, ale i wymagają krótszej obróbki termicznej.

Mniejsze kawałki, więcej wartości

Zamiast dużych kotletów postaw na szaszłyk lub grillowane paski mięsa. Mniejsze kawałki wymagają, krótszej obróbki termicznej. W ten sposób zachowujemy więcej składników odżywczych zawartych w naszych produktach. Jest to szczególnie istotne, gdy decydujemy się na klasycznego grilla opalanego węglem.

Przepisy na grilla

Poniżej znajdziesz proste i szybkie przekąski na grilla, które wykorzystasz w swoim domu. Możesz wybrać tylko jeden przepis lub zaserwować najbliższym bogactwo kulinarnych przebojów. Pamiętaj, aby w menu nie zabrakło warzyw. Nie bój się eksperymentować! Wypróbuj zdrową i ciekawą odmianę od nudnej śląskiej czy podwawelskiej. Co najlepsze, każdy z naszych przepisów przyrządzisz na grillu elektrycznym, więc możesz sięgnąć po nie o dowolnej porze roku.

Szaszłyki na grilla z kurczakiem i warzywami

Szaszłyk to jedno z popularniejszych i prostszych dań, które możesz przygotować. Mimo to jest pyszny, mało kaloryczny, a co za tym idzie – zdrowszy! Zrobisz go na wiele sposobów, a jeden z nich znajdziesz poniżej. Ten przepis na grilla nie wymaga dużo pracy, ani przygotowań. Dodatkowo zrobisz go na wielu urządzeniach. Nawet jeśli nie posiadasz grilla, zastąpisz go np. elektryczną naleśnikarką Joy XXL Delimano.

Składniki:

  • 500 g. piersi z kurczaka
  • 500 g cukinii
  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • sok z cytryny
  • 5 łyżek stołowych oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę i kurczaka kroimy w dużą kostkę podobnej wielkości. Cebulę podziel na warstwy i pokrój w podobny sposób. Cukinię pokrój w grube plastry.
  2. Do miski dodaj oliwę, musztardę, tymianek, oregano i słodką paprykę. Całość skropl cytryną wg. uznania i dokładnie mieszamy. Do przygotowanej marynaty dodaj kurczaka. Dokładnie obtocz go, by przyprawy były na całej powierzchni. Odstaw na 20 min do lodówki.
  3. Na dedykowane szpikulce nadziej warzywa i kurczaka w kolejności: papryka, cukinia, kurczak, cebula, papryka – aż do zapełnienia całości.
  4. Grilluj przez ok. 10-15 minut, obracając szaszłyk co 2-3 minuty.

Szaszłyki z grilla - grill elektryczny perla

Pieczone młode ziemniaki z masłem czosnkowym

Maj i wiosna to czas, kiedy w hipermarketach i lokalnych sklepach pojawiają się pierwsze młode ziemniaki. Ich smak zna każdy z nas, a kojarzy się on nierozerwalnie z kuchnią polską. Wystarczy koperek i sól, by smakowały idealnie. Jeśli szukasz przekąski na grilla, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu – pieczone ziemniaki są idealne!

Składniki:

  • młode ziemniaki
  • 100 g. masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • rozmaryn
  • koperek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie szoruj pod bieżącą wodą. Następnie pokrój je w ćwiartki. Jeśli korzystasz z klasycznego grilla, umieść je w folii aluminiowej. W przypadku elektrycznego zadbaj, by kawałki były stosunkowo małe.
  2. Do blendera NutriBullet Delimano dodaj masło, 2 ząbki czosnku, szczyptę soli i rozmaryn. Miksuj do czasu uzyskania gładkiej masy.
  3. Górną część ziemniaka smaruj przygotowanym masłem i wstaw na grilla.
  4. Piecz do uzyskania miękkości ziemniaka – sprawdzisz to za pomocą długiej wykałaczki.
  5. Podawaj posypane świeżym koperkiem.

 Nie znasz jeszcze NutriBullet Delimano? Koniecznie sprawdź, jak ułatwić sobie codzienne zadania w kuchni.

 ekstraktor blender nutribullet delimano


Ziemniaki z grilla

Pikantna salsa pomidorowa

Przekąski na grilla powinny być urozmaicone o różne smaki i składniki. Samo mięso czy warzywo zazwyczaj nie smakuje tak dobrze, jak z dodatkiem sosu! Zamiast gotowych składników, postaw na domową salsę, którą zrobisz w zaledwie chwilę.

Składniki:

  • 1 duży pomidor
  • 1 papryczka jalapeño (lub mniej)
  • ¼ średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cytryny
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • Kilka listków świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera NutriBullet Delimano. Pozostaw 3-4 listki do podania.
  3. Przy wykorzystaniu pracy pulsacyjnej delikatnie połącz ze sobą wszystkie składniki.
  4. Podawaj po zrobieniu w misce. Udekoruj pozostawionymi listkami kolendry.

Przepis na salsę z użyciem Nutribullet Delimano

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl