Instagram

@nutribulletpolska
 Oficjalna polska strona NutriBullet - urządzenie, które przywraca witalność i energię! 🍌🍓🍹

Dlaczego warto stosować zioła w kuchni? 0
Dlaczego warto stosować zioła w kuchni?

Zioła w kuchni stosowane są od starożytności – nie bez powodu. To one decydują o smaku Twojej potrawy. Warzywa czy mięsa podane bez ich dodatku bywają niejednokrotnie mdłe i jakby czegoś w nich brakowało. Zioła używane w kuchni są łatwe w uprawie i prawdopodobnie nawet kiedyś w ogrodzie lub doniczce miałeś miętę czy bazylię. Z naszego artykułu dowiesz się, dlaczego warto ich używać, jakie przyprawy do kurczaka będą pasować, a jakie do sałatki.

W dawnych czasach wykorzystywano je przede wszystkim jako zioła lecznicze. Gdy nie znano medycyny konwencjonalnej, liście i korzenie roślin zbieranych w okolicach były jedynym sposobem na radzenie sobie z różnego typu dolegliwościami. Obecnie często zapominamy o ich zaletach, a przecież zioła w kuchni pomagają na trawienie czy wykazują działanie antybakteryjne. Dodając je do potraw, nie tylko podkreślasz smak, ale i pomagasz swojemu organizmowi.

Zioła na łące rosną od wiosny aż po jesień, a w Twojej doniczce mogą być hodowane praktycznie przez cały rok. Stały dostęp sprawia, że sięganie po nie w kuchni jest jeszcze prostsze. Dlaczego, więc nie wykorzystać ich potencjału podczas przyrządzania codziennych potraw. Bazylia lub mięta mogą stanowić świetny dodatek do zarówno dania głównego, deseru, jak i NutriBlastu – przepisy na smoothie z bazylią i miętą znajdziesz poniżej.

Aromat, smak, ale przede wszystkim właściwości przyprawy te zachowują nawet, gdy są suszone. Jeżeli kupujesz gotową mieszankę, prawdopodobnie są one odpowiednio przygotowane. Jednak musisz pamiętać, że nigdy nie będą tak wyraziste, jak te domowe. W dzisiejszych czasach jest to wyjątkowo proste. Wystarczy wybrać odpowiednią kompozycję  i skorzystać z praktycznego urządzenia, jakim jest suszarka do żywności.

Mieszanki ziół są najbardziej aromatyczne, gdy używasz świeżych przypraw. Mix bazylii, oregano, pieprzu i np. kolendry będzie świetną bazą do sałatki. Posiekasz je szybko i wygodnie, wykorzystując do tego NutriBullet. Dedykowane ostrze do mielenia perfekcyjnie radzi sobie nawet z twardszymi gałązkami – by dowiedzieć się, który zestaw je posiada, zerknij do naszego artykułu. Jeżeli dodasz do mieszanki ziół oliwę z oliwek i np. ocet jabłkowy, a następnie zmiksujesz wszystko, uzyskasz pyszny oraz aromatyczny sos winegret, który stanowi podstawę wielu sałatek.

Zioła z polskich łąk

Dawna kuchnia polska opierała się na tym, co znaleziono w lesie, uprawiano na polach, ale przede wszystkim na mięsie – szczególnie dziczyźnie. Specyficzny typ mięsa, przez jednych uwielbiany, przez innych zupełnie nie doceniany, wymaga odpowiedniego przygotowania. Dlatego na naszych stołach od dawna goszczą przyprawy. Zioła z polskich łąk wykorzystujemy od stuleci, warto im się więc przyjrzeć bliżej.

Majeranek – świetnie komponuje się z ciężkimi daniami np. mięsami oraz roślinami strączkowymi, ponieważ wpływa pozytywnie na trawienie. Dodając go np. do zupy grochowej, unikniesz nieprzyjemnych wzdęć. Jeżeli szukasz przyprawy do zup – wykorzystaj majeranek.  Ma w sobie dużą zawartość wapnia.

Lubczyk – uznawany za jeden z polskich afrodyzjaków. Już Rzymianie wiedzieli o jego pozytywnym wpływie na pracę żołądka, a także używali go jako środek przeciwgorączkowy. Znajdziesz go na stołach całej Europy. Liście bardzo dobrze spisują się jako przyprawa do zup, natomiast nasiona warto dodać do sałatki lub domowego pieczywa.

Natka pietruszki – pojawia się w wielu regionach. Spotkasz ją w polskich przepisach, ale i francuskich czy krajów śródziemnomorskich. Świetnie komponuje się z rybami: wystarczy dodać cytrynę, sól i pieprz oraz natkę, by uzyskać pyszną pieczoną rybę. Bardzo dobrze komponuje się także z tymiankiem i majerankiem oraz kolendrą, co warto wykorzystać w domowych mixach przypraw.

Tymianek – inaczej nazywana macierzanką tymianek lub tymiankiem pospolitym. W starożytnej Grecji wykorzystywano go do leczenia schorzeń dróg moczowych, dzisiaj spotkany w substancjach na kaszel i choroby gardła dzięki wysokiej zawartości substancji bakteriobójczych. W kuchni warto go dodać do mięs – np. jako przyprawa do kurczaka oraz do makaronów, serów. Ma bardzo intensywny zapach i pasuje do cebuli oraz liści laurowych.

Rozmaryn – na polskich stołach gości od XVI wieku, więc jest dobrze znany kucharzom. Ma bardzo wyrazisty i charakterystyczny smak, który kojarzy się z sosną i nie każdemu odpowiada. Jest to przyprawa do ryb, a także dziczyzny, czyli składników popularnych w polskim jadłospisie.

Mięta – spośród ziół leczniczych jest ona najczęściej uprawianą w Polsce. To jedna z roślin, którą spotkasz często na łące rosnącą dziko. Każdy z nas zna świeży, a zarazem ostry smak mięty. Napar z mięty jest stosowany na problemy trawienne. Bardzo dobrze komponuje się z kolendrą i cytryną. W kuchni sprawdzi się do lemoniad, smoothie, a także jako dodatek do deserów oraz sałatek.

Zioła w kuchni równie popularne, choć obce

Nie tylko na naszych terenach wykorzystywane są zioła. Kuchnia orientu zawdzięcza swój intensywny smak wielu mieszankom przypraw tworzonych od wieków w tamtych regionach. Jadąc do Włoch, liczymy na smak świeżej bazylii, oregano i rozmarynu. Sprawdźmy zatem, co kryje się w nich ciekawego i czy warto zastosować te zioła w kuchni.

Bazylia – jej świeży smak jest doceniany na całym świecie. Wielu z nas nie wyobraża sobie kuchni włoskiej bez tego aromatycznego dodatku. Świetnie komponuje się z pomidorami i makaronami. Niewiele osób wie, że działa uspokajająco – podobnie jak melisa. Zapobiega skurczom żołądka i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z potraw.

Oregano – bogate jest w witaminy, minerały i błonnik. Stanowi dobre źródło przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na Twój organizm, spowalniając proces starzenia. Warto je dodać do potraw kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, a w szczególności włoskiej – spaghetti.

Estragon – dziko rośnie w Azji i Ameryce Północnej. Ma delikatnie gorzki smak i korzenny aromat przypominający anyż. Dawniej wykorzystywany chętnie w kuchni arabskiej. W Europie dominuje na stołach we Francji, Niemczech i Hiszpani.

NutriPrzepisy – czyli co możesz przygotować ze swoim NutriBullet i ziołami

Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka przepisów z ziołami w roli głównej. W jednych sprawdzą się zioła suszone, w innych za główny smak odpowiada np. świeża bazylia. Sprawdź, daj się zainspirować i podziel się z nami swoimi wrażeniami w komentarzu.

Ziołowy NutriBlast na 3 sposoby

Często zapominamy, że zioła w kuchni można wykorzystać także do deserów i potraw na słodko. Nie tylko mięta świetnie się z nimi komponuje – lody cytrynowe z bazylią mają niepowtarzalny i świeży smak. Poniżej znajdziesz przepisy na 3 NutriBlasty z wykorzystaniem ziół.

Ananasowo-miętowy

Składniki:

- 2 szklanki świeżego ananasa (bez skóry, pokrojonego w kostkę),

- ½ szklanki mango,

- 6-7 liści mięty,

- 1 szklanka lodu,

-  1/4 szklanki wody – w razie potrzeby.

Sposób przygotowania:

Umieść składniki w kielichu NutriBullet. Miksuj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli chcesz, by smoothie było rzadsze, dodaj ¼ szklanki wody i ponownie włącz NutriBullet.

Żółto-zielony, czyli połączenie banana, jarmużu i bazylii

Składniki:

- 1 mrożony banan,

- 1 szklanka jarmużu,

- 6-8 liści bazylii,

- 1 kawałek imbiru (wielkości ząbka czosnku),

- ¼ skórki z cytryny,

- 2 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Umieść składniki w kielichu NutriBullet. Miksuj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.

Mleczna kombinacja mango i bazylii

Składniki:

- 1 szklanka mleka roślinnego

- 1/2 szklanki mrożonego mango

- 1/2 szklanki szpinaku

- 1 kiwi

- 4-6  liści włoskiej bazylii

- 1/4 szklanki migdałów

Mleko roślinne możesz przygotować samodzielnie. Przeczytaj: Jak zrobić mleko owsiane? Poznaj 6 przepisów na mleko wegańskie!, a znajdziesz przepisy na szybkie mleka bez laktozy pochodzenia roślinnego.

Sposób przygotowania:

Umieść składniki w kielichu NutriBullet. Miksuj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.

 

Przepis na pesto z bazylią

Pesto wykorzystasz na wiele sposobów. Stworzysz z nim pyszne kanapki, gdy nałożysz je jak pastę na bagietkę lub jako składnik włoskiego makaronu. Głównym element pesto to bazylia połączona z orzeszkami i serem. Często do tego typu przepisów wykorzystuje się orzechy piniowe, jednak z powodzeniem zastąpisz je ziemnymi. 

Składniki:

- 1 ząbek czosnku,

- 50 gramów bazylii,

- 20 gramów orzeszków ziemnych - wcześniej podsmażonych na oleju,

- 100 ml oliwy z oliwek,

- 80 gramów sera mozzarella (startego),

- 1/3 cytryny (sok),

- sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do kielicha NutriBullet dodaj orzeszki oraz czosnek. Wybierz dedykowane ostrze do mielenia, a następnie zblenduj zawartość.
  2. Dodaj bazylię i oliwę, po czym ponownie włącz NutriBullet.
  3. Dodaj pozostałe składniki. Blenduj do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.

Przyprawy do kurczaka i nie tylko

Warto mieć gotową mieszankę ziół w domu, którą możesz wykorzystać na wiele sposobów. Poniższy przepis świetnie sprawdzi się do dresingu typu Ranch, ale i jako przyprawy do kurczaka czy innego typu mięsa. Jeżeli masz świeże zioła, możesz je wysuszyć w dedykowanej suszarce do żywności.

Składniki:

- 1/2 szklanki suszonej pietruszki,

- 1/4 szklanki suszonego kopru,

- 1/4 szklanki suszonej cebuli,

- 1/4 szklanki suszonego szczypiorku,

- 3 łyżki suszonego czosnku,

- 3 łyżki soli morskiej,

- 2 łyżeczki czarnego pieprzu,

- 2 łyżeczki papryki.

Sposób przygotowania

Wszystkie zioła umieść w kielichu NutriBullet. Blenduj przez 30 sekund.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl